сряда, 8 май 2013 г.

Духовно гладуване – от книгата “Гладуване със сокове и детоксикация” на Стийв Мейеровиц

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Стийв Мейеровиц е още един изявен специалист в областта на нутриционистиката. Той започва своето пътуване към подобряване на здравето през 1977 година, за да излекува хроничните заболявания – тежка алергия и астма.
След 20-годишно разочарование от традиционната медицина той възстановява здравето си с помощта на собствена програма за прочистване на тялото, промяна в начина на живот, физически упражнения, гладуване, приемане на сокове и живи храни. В продължение на години Мейеровиц експериментира множество диети, които включват суровоядство, фрутарианство, хранене с кълнове и основава компанията “Къща на кълновете” за разпространение на сокоизстисквачки, уреди за покълване и пълен набор от органично отгледани семена за покълване. Неговите книги са се превърнали в световни бестселъри, поради това, че той пише ясно, точно, директно и обяснява всичко по много достъпен и приятен начин. 
Слагам една част от книгата, която ме впечатли:
- – - ДУХОВНО ГЛАДУВАНЕ – - - 
Гладуването лекува не само тялото, а много повече. То лекува душата!
Възстановява хармонията между психиката и тялото и подготвя индивида за постигане на неговите цели и за приспособяване с околната среда.
Когато тялото ви започне да се лекува, това е духовно преживяване – едно чудо наистина! Изведнъж се посвещавате в тайните на Природата.
Когато тялото стане чисто, умът се прояснява. Спомняте си за връзката с вашите себеподобни, с животните, с планетата и с Вселената! Това е просветляващо преживяване!
Хърбърт Шелтън, бащата на гладуването, е казал:
“Свободата и лекотата, които изпитвате по време на въздържане от храна, ви дават възможност да откриете нови дълбини за смисъла на живота, за които не сте и мечтали!…”
Вярващите от всички религии включват гладуването като част от своето пречистване. Индусите и евреите, които изповядват две от най-древните религии, признават важността на дните на въздържане от храна при съблюдаването на определени религиозни празници. Те се въздържат не само от храна, а и от работа. По време на месеца на Рамадана мюсюлманите не консумират храна, нито пият течности от изгрев до залез слънце. Вярващите са убедени, че гладуването е полезно за тялото и за душата и че то ги доближава до Бог/Кришна/Аллах/Висшата сила.
Йогите вярват, че тялото е храм, в който живеете, и се стараят да го поддържат чисто чрез правилно хранене, техники за прочистване, йогистки асани и редовно въздържане от храна.
Християнството също има корени, които признават гладуването. И Иисус, според думите му, цитирани от Евангелие на Мира от Есеите, съветва последователите си да се пречистят:
“Прочистете се, така че Господарят на храма да може да живее и да обитава място, каквото заслужава. Обновете се и гладувайте. Истина ви казвам, Сатаната и неговите наказания могат да бъдат отхвърлени единствено с гладуване и молитви. Останете сами и гладувайте, не показвайте пред никого, че гладувате. Живият Бог ще види това и наградата ви ще е огромна. Гладувайте, докато Велзеву и всичките му злини ви напуснат, и всички ангели на нашата Майка Земя пристигнат и ви видят. Казвам ви истината, освен ако не гладувате, никога няма да бъдете свободни от властта на Сатаната и от всички болести, които идват от Сатаната. Гладувайте и се молете пламенно, търсейки силата на Живия Бог за вашето изцеление.” *
Истинското духовно гладуване прилича на медитацията. Идеалните условия са да се практикува на тишина, без храна, без разговори. Вие сте сами с мислите си и накрая, когато постигнете пълно спокойствие, дори те изчезват. Храненето не е целта. Намаляването на теглото не е целта. Дисциплината, духовното израстване и разширяването на съзнанието е всичко! Храната ви свързва с тялото ви и земята. Гладуването освобождава вашата духовност. Може дори да откриете някои свои психо-способности (‘Сидхи’ в Йога), тъй като отпадачните продукти от несмляната храна и други вещества вече не пречат на нервните връзки и жизнената ви енергия е свободна да се насочи към горните ви чакри, вместо към стомаха. Овладяването на апетита и желанията ви позволява да фокусирате мислите си върху разкриването на Рая вътре в себе си.”
- Край на цитата от книгата -
* Докато преписвах частта от Есеите и направо ми беше много трудно, в мен кипи дълбоко клетъчно негодувание срещу подобен род религиозни промивки, базирани на страх и заплашване. Темата е дълга и няма да навлизам в нея. Просто държах да го напиша, за да не си помислите, че съм съгласна с такъв начин на обясняване на нещата. Просто го преписах от коректност, тъй като след като Стийв Мейеровиц и решил да го включи, а аз тук цитирам книгата му, значи нямам право да го изпускам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар