вторник, 14 май 2013 г.

Мини билкова градинка на балкона

   

Кой е най-добрият начин да си осигурим органична храна ако сме на ограничен бюджет? Ами като си я отгледаме сами, разбира се! Какво по-хубаво от голяма градина с много плодове и зеленчуци, които да осигурят по-голямата част от препитанието. За съжаление не всеки разполага с такова пространство. Ние живеем в апартамент и разполагаме само с 2 балкона. Още есента решихме да затворим единия балкон /източния/ и сложихме алуминиева дограма. Направихме подвижен простир, за да не пречат дрехите, които простирам. Освен това от двете страни сложихме по 1 перваз на около 1 метър от земята, където да подредя саксиите си с билки и не само. Още в началото на март засяхме семенца за разсад и вече са поникнали растения.

А ето и какво си отглеждам:

1.Магданоз – незаменим за всяка една салата или ястие. Той се нуждае от светлина и топлина. Купете семенца и ги засейте на 1 см разстояние едно от друго в саксия. Трябва да се полива на всеки 2-3 дни.

2.Копър – незаменим за ядков таратор и още много вкусни ястия. Той също се нуждае от светлина и топлина. Купете семенца и ги засейте на 1 см разстояние едно от друго в саксия. Трябва да се полива на всеки 2-3 дни.

3.Босилек – противовъзпалителна билка, която придава невероятен аромат на салати и средиземноморски ястия. Тя расте на светлина и топлина. Купете разсад и го засейте в саксия. Полива се на 3-4 дни.

4.Мента – може да си направите чудесен ароматен чай, който подобрява храносмилането и освежава дъха. Тя е супер издържлива билка, която може да се отглежда навсякъде – както вътре, така и навън. Тя се нуждае от 2 неща: вода и светлина. Само трябва да си купите 1-2 клонки разсад и да ги засеете в саксия. Полива се на 3-4 дни.

5.Чери доматки – богати на ликопен, доматките се нуждаят от плодородна почва, вода, светлина и топлина. За да отгледате чери доматки в ограничено пространство ще трябва да закупите разсад и стълбче, на което ще се развива и расте. Трябва да се полива на 3-4 дни. Няма по-вкусно нещо от току що откъснат градински домат!

6.Ягоди – пълни с витамини и антиоксиданти, те са перфектни в шейк или в сурова ягодова тарталета. Трябва да ги поливате на 2-3 дни!

7.Кресон – отглеждам го в тавичка с мокра салфетка. Чудесна и пикантна гарнитура за сандвичи и салати!

8.Слънчогледови поници – отглеждам ги в тавичка с пръст. 

9.Кълнове /от люцерна, слънчоглед, елда, боб мунг, нахут, бадем, лимец и т.н/– те са вкусни, хрупкави и пълни с витамини, минерали и ензими. Отглеждам ги в буркани, но може да ги произвеждате и в машини за кълнове. Изключително лесно е! Първо трябва да накиснете семената за 1 нощ. След това се изплакват и отцеждат добре и се оставят да покълнат за 1 до 7 дни в зависимост от семето. Трябва да ги изплаквате по 1-2 пъти на ден /може да поставите бурканите под наклон за да се отцедят по-добре/. Специално люцерната като порасне може да се остави на светло за 1 ден за да се зареди с хлорофил. Може да си направите прекрасна жива салата с тях!

Няма коментари:

Публикуване на коментар