![untitled](http://desilifestyle.net/wp-content/uploads/2013/04/untitled.bmp)
Кой е най-добрият начин да си осигурим органична храна ако сме на ограничен бюджет?
Ами като си я отгледаме сами, разбира се! Какво по-хубаво от голяма
градина с много плодове и зеленчуци, които да осигурят по-голямата част
от препитанието. За съжаление не всеки разполага с такова пространство.
Ние живеем в апартамент и разполагаме само с 2 балкона. Още есента
решихме да затворим единия балкон /източния/ и сложихме алуминиева
дограма. Направихме подвижен простир, за да не пречат дрехите, които
простирам. Освен това от двете страни сложихме по 1 перваз на около 1
метър от земята, където да подредя саксиите си с билки и не само. Още в
началото на март засяхме семенца за разсад и вече са поникнали растения.
А ето и какво си отглеждам:
1.Магданоз
– незаменим за всяка една салата или ястие. Той се нуждае от светлина и
топлина. Купете семенца и ги засейте на 1 см разстояние едно от друго в
саксия. Трябва да се полива на всеки 2-3 дни.
2.Копър – незаменим
за ядков таратор и още много вкусни ястия. Той също се нуждае от
светлина и топлина. Купете семенца и ги засейте на 1 см разстояние едно
от друго в саксия. Трябва да се полива на всеки 2-3 дни.
3.Босилек
– противовъзпалителна билка, която придава невероятен аромат на салати и
средиземноморски ястия. Тя расте на светлина и топлина. Купете разсад и
го засейте в саксия. Полива се на 3-4 дни.
4.Мента
– може да си направите чудесен ароматен чай, който подобрява
храносмилането и освежава дъха. Тя е супер издържлива билка, която може
да се отглежда навсякъде – както вътре, така и навън. Тя се нуждае от 2
неща: вода и светлина. Само трябва да си купите 1-2 клонки разсад и да
ги засеете в саксия. Полива се на 3-4 дни.
5.Чери доматки
– богати на ликопен, доматките се нуждаят от плодородна почва, вода,
светлина и топлина. За да отгледате чери доматки в ограничено
пространство ще трябва да закупите разсад и стълбче, на което ще се
развива и расте. Трябва да се полива на 3-4 дни. Няма по-вкусно нещо от
току що откъснат градински домат!
6.Ягоди – пълни с витамини и антиоксиданти, те са перфектни в шейк или в сурова ягодова тарталета. Трябва да ги поливате на 2-3 дни!
7.Кресон – отглеждам го в тавичка с мокра салфетка. Чудесна и пикантна гарнитура за сандвичи и салати!
8.Слънчогледови поници – отглеждам ги в тавичка с пръст.
9.Кълнове /от люцерна, слънчоглед, елда, боб мунг, нахут, бадем,
лимец и т.н/– те са вкусни, хрупкави и пълни с витамини, минерали и
ензими. Отглеждам ги в буркани, но може да ги произвеждате и в машини за
кълнове. Изключително лесно е! Първо трябва да накиснете семената за 1
нощ. След това се изплакват и отцеждат добре и се оставят да покълнат за
1 до 7 дни в зависимост от семето. Трябва да ги изплаквате по 1-2 пъти
на ден /може да поставите бурканите под наклон за да се отцедят
по-добре/. Специално люцерната като порасне може да се остави на светло
за 1 ден за да се зареди с хлорофил. Може да си направите прекрасна жива салата с тях!
Няма коментари:
Публикуване на коментар